Bakkallar da değişiyor

İZMİR’de kentsel dönüşüm için kollar sıvanırken yeni mahallelerde yerini almak isteyen bakkallar da dönüşüme karar verdi. İzmir Bakkallar Odası Emin Bağcı, “Kentsel dönüşümde yer almak ve yeni mahallelerde unutulmamak için

biz de girişimde bulunmak, kendimizi yenilemek zorundayız. Artık konsept değiştirmek gerekiyor. Bir köşeye büzülüp durmak değil, vitrinden barkot sistemine devrim yapmak zorundayız. Artık o loş
ışıklı nostaljik bakkal amca dönemi bitti” diye konuştu.

ÇAĞA AYAK UYDURACAKLAR
Türkiye’de kentsel dönüşümün pilot illerinden olan İzmir’de belediyeler başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluş yeni kurulacak yaşam alanlarına ilişkin projelerini ortaya dökerken; mahallelerin olmazsa olmazı bakkallar da dışlandıkları kentsel dönüşümde yer alabilmek için harekete geçti. Hipermarket Yasası’nın bir türlü çıkmaması yüzünden kent dışındaki büyük alışveriş merkezlerinin (AVM) dışında kent içinde de bunların küçük uzantılarıyla rekabet edemeyen bakkallar, çağa ayak uydurmak ve ayakta kalabilmek için bu kez çuvaldızı kendilerine batırdı. İzmir Bakkallar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Bağcı, “Bırakın kentsel dönüşümü, Hükümetin programında zaten bakkal, küçük esnaf yok. Kentsel dönüşümün zorunlu olduğu bölgelerde İzmir’de yapı kullanım izni olan bina çok az. Bunlar belediye ruhsatı olmayan işletmeler. Böyle bir durumda kentsel dönüşüme girip de yeni yapılanmalarda tahmin ediyorum ki bakkallara en son sıra gelecek. Burada yine büyük olan parsayı zincir mağazalar toplayacak” diye konuştu.

KONSEPT DEĞİŞECEK

İzmirli bakkalların somut bir şekilde kan kaybettiğini vurgulayan Bağcı, şunları söyledi: “Geçen yıl yeni bakkal açandan fazla kapatan var. Yeni açanlar 1000’i bulmazken kapanan bakkal sayısı bin 650’leri buldu. Bu hesapla gidersek 5-6 sene içinde bakkaldan bahsetmek zor olacak. Bakkalların sadece sayısı düşmüyor, pazarı da daralıyor. O yüzden bizim de bir şeyler yapmamız gerekiyor. Şimdi kentsel dönüşümle pek çok bina yenilenecek. Artık konsept değiştirmek gerekiyor. Müşterilere çok daha ferah bir ortam sunmalıyız.”

Kaynak :