HyperLink Senin için kırmızı ne demek.. Bizim için hayat demek.. Bir torba umut bağışlamaya ne dersin ??
 
  • Alo Gıda 174
  • ARABULUCULUK
  • Kaçak Ürün Alma
  • Ekmeğini İsraf Etme
  • Kosgeb
  • Dumansız Hava Sahası
  • Su Hayattır
Haberler / Makaleler

Esnafı koruma yasa teklifi Meclis'te

 

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, küçük esnafı koruma amacıyla perakente ticaretin düzenlenmesini öngören bir yasa teklifini TBMM'ne sundu 

CHP perakende ticarete yönelik bir yasa teklifi ile küçük esnafı büyük mağazaların rekabetinden korumak için harekete geçti. CHP İzmir Milletvekilleri Mehmet Ali Susam, Ahmet Ersin, Abdulrezzak Erten ve Çorum Milletvekili Derviş Günday tarafından TBMM'ye sunulan "Perakende Ticaret ile Esnaf ve Sanatkarlık Hizmetlerinin Düzenlenmesi" hakkında yasa teklifi, büyük mağazaların çalışma süreleri ve faaliyet alanlarına ilişkin düzenlemeler getiriyor. Yasa teklifinde, büyük mağazaların saat 20'de kapanması ve pazar günleri ile tatil günlerinde kapalı olması öngörülüyor. Yasa teklifini bir basın toplantısı ile anlatan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, büyük mağazalar ile rekabet şansı olmayan küçük işletmelerin ve esnafın ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyledi. 57. Hükümet'ten bu yana, perakende piyasasının düzenlenmesine yönelik pek çok tasarının bulunduğunu ancak hiçbirinin yasalaşmadığını ifade eden Susam, küçük işletmelerinin mağduriyetinin önlenmesi gerektiğini vurguladı. Yasanın çıkmaması için büyük mağazaların ciddi lobi çalışmaları yürüttüğünü savunan Susam, "Bu, bakkalla süpermarketin mücadelesi değildir. Bazı zincir market oluşumlarının, sadece gıda sektörünü değil, ülkenin her sektörünü ele geçirmeye çalışan bir organize sektör oluşturup, bu sektörü de yabancıların Türk pazarına girmesi için pazarladıkları noktaya gelinmiştir" dedi. Elektronik, inşaat, mobilya ve ilaç sektörü de dahil, bir çok sektörde, perakende iş yapan Türk girişimcilerinin yaptıkları işi elinden alacak yeni organizasyonlar olduğunu savunan Susam, "Bu organizasyonlar, pazarı tamamen ele geçirinceye kadar da bu yasanın çıkmaması için gayret sarf edilmektedir" dedi. 

BAKKAL AMCA KALSIN

135 milyar dolar tutarındaki Türkiye perakende pazarının yaklaşık yüzde 40'ının 1500 şirket ve 15 bin satış noktasıyla örgütlenmiş hipermarketlerin hakimiyetine girdiğini anlatan Susam, pazarın hacminin değişmediğini ancak 3 milyon esnaf ve sanatkarın işlerinin durma noktasına geldiğini savundu. Esnafın durumunun 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz döneminden bile kötü olduğu iddia eden Susam, "Bu yasa küçük esnaf ve sanatkarların gelecekte de ayakta kalmasını sağlamak için çıkarılmalı. Biz istiyoruz ki, bakkal amcalar yok olmasın. Dükkanları açık kalsın. Kendilerine, ailelerine bakabilsin, devletten yeşil kart, işsizlik maaşı istemesin. Vergi verebilsin, en azından yanında bir kişiyi istihdam etsin" diye konuştu. 

İZİN KURULU

TBMM Başkanlığına sunulan yasa teklifine göre, büyük mağazaların kurulmasına, Valilik, Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü, büyükşehir veya belediye başkanlığı, il ticaret ve sanayi odası, esnaf ve sanatkarlar birliği ile tüketici derneklerinin temsilcilerinden oluşacak Büyük Mağazalar İzin Kurulları karar verecek. Büyük mağazalar saat 10.00'da açılıp, 20.00'de kapanacak. Pazar günü ve tatil günleri ise müşteriye hizmet veremeyecek. Toplam satış alanlarının en az yarısı büyüklüğünde alanı otopark olarak düzenleyecek. 

Hizmet ve raf parasına son 

* Hipermarket kurulması için 9 kişilik "Büyük Mağazalar İzin Kurulları" oluşturulacak. 

* Hipermarket kurulabilacak yerdeki nüfus ve trafik yoğunluğu, esnaf ve sanatkarlar ile küçük ve orta boy işletme yoğunluğu, ulaşım, otopark ve sosyal tesislerinin şehir alt yapısına getireceği yükler dikkate alınacak 

* Şehir merkezindeki büyük mağazalar toplam satış alanlarının en az yarısına denk gelecek şekilde otopark yapacak. Şehir dışındaki otoparklar mağaza alanı kadar olacak. 

* Hipermarketler Sabah saat 10.00'da açılacak, pazar ve tatil günleri tamamen, diğer günler ise saat 20.00'den itibaren kapanacak. 

* Hizmet, raf, katılım, anons bedeli ve benzeri uygulamalarla herhangi bir ücret talep edemeyecek, anlık indirim yapamayacak. 

* Kurallara uymayan hipermarket


Geri


E-Posta:  
şifre:  
  şifremi Unuttum
Üye Olmak İstiyorum
  • SANAL POS
  • banka hesap
  • İzbakbay
  • ÖZEL ATA SAĞLIK HASTANESİ
  • ATAKALP
  • Sol Reklam Alanı
Copyright 2011 İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası
Bu sitede kullanılan resim ve belgeler orijinal olup tüm hakları İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası'na aittir.
kapat
Konut Projeleri web tasarım